Sunday, February 22, 2015

Home made Pizza 2 Benua (sosej, daging kisar dan sardin) yang mudah dan sedap

Assalamualaikum wbt Salam Sejahtera..
 
Semalam saya ada post kat ig & fb menu dinner iolsss. Homemade Pizza... Hik3.. Pizza buat sendiri... Puas iolsss makan... Alhamdulillah...
 
Pagi tadi ada org wasap suh buat entri untuk dikongsi bersama uolss.. Nampak menarik katanya... Mulanya segan jgk.. Tp why not benda baik kita share sesama ye dak??
 
Saya namakan Pizza ni Pizza 2 Benua dimana saya gabungkan laut & darat dalam 1 hidangan yg menyelerakan. Ia juga boleh diubah mengikut citarasa masing-masing untuk topping pizza ini.
 
 
 
Bahan-bahan untuk doh

• 200 gram tepung gandum
• 125ml air suam
• 1 paket yis segera
• 2 sudu besar mentega/marjerin
• 1/2 sudu kecil garam halus
• 1 sudu besar gula halus
• 2 sudu besar lemak sayuran/shortening
 
Bahan-bahan untuk topping

• 1/2 tiub daging kisar (direbus & ditos)
• 1/2 tin sos spaghetti perisa tradisional
• 2 batang sosej ayam (dihiris kecil)
• 1 biji bawang (dipotong dadu/hiris halus)
• 1 biji lada benggala
• 2 ekor ikan sardin (dilenyek)
• 1/2 tin cendawan tin
• 4 keping Cheese Cheddar
• Cheese Mozarella (diparut)
 
Cara menyediakan doh :
 
1) bancuh yis dan gula bersama 3 sudu air suam. Kacau sehingga rata & tunggu sehingga  berbuih. Gaul garam dalam tepung sehingga rata. Tuangkan bancuhan yis bersama air suam sedikit demi sedikit ke dalam tepung sambil menggaul tepung sehingga menjadi doh.
 
2) uli hingga lembut & masukkan shortening. Kemudian masukkan mentega & uli hingga doh licin & tak melekat pada jari (uli kira-kira 10-15 minit).
 
3) Doh yang dah diuli, jadikan bentuk bulat dan dibiarkan rehat di dalam bekas kemudian tutup dengan kitchen towel yang besih. Biarkan 40 minit atau hingga naik sekali ganda.
 
4) Bila doh dah naik cantik, tumbuk-tumbuk doh tadi untuk keluarkan udara dan uli sikit lagi.
 
5) Canai doh dalam anggaran setebal 0.5 cm dan diletak diatas tray pizza. Gunakan jari untuk meleperkan doh hingga menutupi seluruh pemukaan tray pizza.
 
6) Cucuk pada seluruh pemukaan doh dengan garfu dan bakar doh pada suhu 180°C selama 10-15 minit. Bila doh dah masak keluarkan dan ketepikan sekejap bagi sejuk sedikit.
 
7) Campurkan semua ikan sardin bersama bawang besar yang dicincang. Hancur-hancurkan ikan sardin serta gaul mesra kesemua bahan.
 
8) Sapu sos pada pemukaan doh tadi, kemudian boleh la ditaburkan ikan sardin, sosej, daging kisar, lada benggala, mushroom, dan last sekali taburkan cheese monzarella serta cheedar.
9) Masukkan pizza ke dalam oven dan bakar selama 30 minit pada suhu 180°c atau sehingga topping masak kekuningan.
 
10) siap untuk dihidang..Selamat menjamu selera. Nyum3...
 
 
 
Call / Whatsapp : Lina 012-7059520
 
PM Facebook : Azlina Mubin
 
FB page : Absolutely Natural Shoppe
 
Sesiapa yang berminat untuk dapatkan apa-apa produk Shaklee, bolehlah contact saya ye.. PM ke Whatsapp ke Telegram ke Facebook ke.. Saya available utk dihubungi... Komen kat entri ni pun buleh je.. Bagi yang nak COD pun boleh. Saya pengedar Shaklee untuk COD ke area Taman Scientex, Taman Kota Masai, Taman Cahaya Masai, Taman Nusa Damai, Kg Cahaya Baru, Kg Sentosa, Taman Air Biru, Taman Mawar, Taman Pasir Putih dan lain-lain yang berhampiran dengan Pasir Gudang dan Masai. Pengeposan ke seluruh Malaysia dan luar negara.
 
 
 
Apa yang penting, anda rasailah sendiri pengalaman bermakna ini. Sememangnya berbeza!!
:-)

No comments:

Post a Comment